Trikomonasa Bağlı Vajinit

Trikomonasa Bağlı Vajinit

Trikomonasa Bağlı Vajinit; Kadınlarda vajen yani rahim içinde iltihaba sebep olabilen bir protozoon olan trikomonas vajinalis çoğunlukla cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Sadece insanlarda enfeksiyona neden olabilir ve yerleşir.

Trichomonas vajinalis adı verilen protozoonun neden olduğu vajinal enfeksiyona trikomoniaziste denmektedir. Çoğunlukla cinsel ilişki ile bulaşan bir iltihaptır. Cinsel ilişki ile bulaşan trichomonas hemen enfeksiyona sebep olmayabilir. Ancak vücut direnci düştüğünde iltihaba neden olmaktadır.

Trichomaonas vajinitinde sarı yeşil köpüklü akıntı gözlenir. Akıntı kokuludur. Cinsel ilişkiden sonra koku artabilir. Akıntı tipik olarak köpüklü olabilir. Bazen dış genital organlarda kızarıklık ve hatta ödem gözlenebilir. Vajende kırmızı gözlenir. Yanma ve kaşıntı görülebilen diğer bulgulardır.

Trichomonasın tanısı vajenden alınan örneğin mikroskopta şncelenmesi sonrası rahatça konabilir. Direkt olarak protozoon gözlenir.

Trichomonas tedavisinde metranidazol adı verilen antibiyotik kullanılmaktadır. Bu iltihap cinsel yolla bulaştığından mutlaka partner tedavi edilmelidi

Trikomonasa Bağlı Vajinit
Trikomonasa Bağlı Vajinit

En çok sexüel olarak aktif olan 16-40 yaş arasındaki kadınlarda gözlenmektedir. Normalde trikomonasın vajene yerleşmesi zordur. Vücut direncini düşüren durumlarda enfeksiyona neden olmaktadır.

Trikomonas hangi yollarla bulaşmaktadır?

Cinsel ilişki ile bulaşması en sık gözlenen durumdur.

Bazen alafranga tuvaletlerden

Anneden bebeğe doğum sırasında bulaşma

ıslak havlu ve çamaşırlarda 24 saat canlı kalabilir. Bu nedenle başkalarının bu tür eşyaları kullanılmamalıdır.

Trikomonas Enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Bu protozoonu taşıyan kişilerde genelde belirti oluşturmz. Vücut direnci düştüğünde ise enfeksiyon başlamaktadır. Enfeksiyon arttığında ise;

Genital bölgede şişlik ve ağrı olabilir.

Rahim içinde kızarıklık

kötü kokulu sarı yeşil akıntı gözlenir

bazen akıntı köpüklü olabilir

dış dudaklarda kızarıklık ve bazen iltihap görünümü oluşur.

Trikomonas Tanısı Nasıl Konur

Genelde birçok jinekolog görünüme bakarak trikomonastan şüphelenir ve tedaviyi bu enfeksiyonu kapsayacak şekilde düzenler. Tanısı direkt olarak mikroskop incelemesinde de kolayca konabilir. Direkt incelemede yani vajenden alınan akıntıdan yapılan incelemede mikroskopta hareket eden protozoonlar gözlenebilmekedir.

Trikomonas Vajinitinde Tedavi

Trikomonas vajinitinde bu enfeksiyona özel ve çok etkili antibiyotikler mevcuttur. Bunlar ağız yolu ile verilir. Genelde 5-7 günlük tedavi yeterlidir. Bu tedavide çok önemli bir unsur ise eşin yada erkek partnerinde aynı zamanda tedavisinin yapılması gerekliliğidir. Eş tedavi edilmez ise enfeksiyon tekrar eder..

Gebelik