Bariyer Doğum Kontrol yöntemleri

Bariyer Doğum Kontrol yöntemleri

Bariyer Doğum Kontrol yöntemleri ? Bu yöntemler özet olarak sperm ile yumurtanın buluşmasını engelleyerek gebelikten korurlar. Bu yöntemlerin bir avantajı da cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemesidir. Özellikle herpes, hpv, aids gibi önemli hastalıkları önlemektedirler.

  • Erkek Prezervatifi (erkek kondomu)
  • Kadın prezervatifi (kadın kondomu)
  • Spermisitler

Erkek Prezervatifi (erkek kondomu)

Kondom veya prezervatif erkeğin spermlerini boşalma sonrası vajene dökülmesini önleyen bir kılıftır. Bu kılıf genelde kauçuk veya poliüretan bir sentetik maddeden yapılır. Tam sertleşme sağlandıktan sonra penise takılır. Cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemek içinde önemli bir araçtır. Kondomun yırtılması önleyiciliğini yitirmesine neden olur.

prezervatif
prezervatif

Prezervatif yırtılması yaklaşık %1–12 oranında gözlenmektedir. Yırtılma genelde tekrar tekrar kullanılan kondomlar nedeniyle olur. Bu nedenle tek kullanımlık kondomların tercih edilmesi önemlidir. Kondomlar koyla uygulanabilir bir yöntemdir. Erken boşalmayı önleyebilir. Kondom cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bir bariyer olduğundan rahim ağzı kanserini önlemede etkilidir. Sık partner değiştiren kişiler kondomdan yararlanmalıdır.

Nadiren kondom kullanımı bazı erkeklerde duyarlılığı azaltarak sertleşme problemlerine yol açabilir. Bazen içerdiği maddeye karşı alerjisi olan kişilerde kullanılmamalıdır. Kondomun yırtılması gibi bir sorunla karşılaşılırsa 3 gün içinde ertesi gün hapları kullanılmalıdır.

Kadın prezervatifi (kadın kondomu)

Kadın kondomu erkek kondomuna benzer yapıdadır. Bu kondomda poliüretan ya da kauçuk malzemeden yapılmıştır. Kapalı ucunda rahim içine yerleştirebilmek için bir halkası vardır. Açık uçlu kısım ise vajina dışında kalır. Bu kondom 170 mm uzunluktadır. İçinde kayganlaştırıcı ve sperm öldürücü bir madde bulunur.

kadın prezervatifi
kadın prezervatifi

Uygulamayı deneyen kadınların yarısı ve erkeklerin yarısı bu uygulamayı kabullenilebilir bir yöntem olarak benimsemektedir. Penisin girmesinde zorluk yaşanıyorsa extra kayganlaştırıcı kullanılabilir. Kadın kondomu özellikle aids bulaşı %97 azaltmaktadır.

Spermisitler

Spermisitler ya da sperm öldürücü kimyasallarda doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmaktadır. Bu maddeler spermin hücre zarında etki ederek spermlerin hareketsizleşip rahim içine girmesini ve fonksiyonlarını engeller. Sperm öldürücüler köpük, tablet ve fitil formlarındadırlar. İlişkiden 15 dakika önce vajene uygulanırlar. Vajen ilişkiden sonra asla yıkanmamalıdır. 6–8 saat burada kalmaları gerekir. Bu yöntemde kullanılan maddeler vajenden emilmez. Bu nedenle bir zararı yoktur.

spermisitler
spermisitler

Yazar: Op. Dr. Yakup Şensoy

Hamilelik   Gebelik