Takvim Yöntemi ile Korunma

Takvim yöntemi ile korunma

Takvim Yöntemi ile Korunma; Normal adet düzeni olan bir kadında her ay yumurtlama adı verile ovülasyon olmaktadır. Ovulasyon olduğu dönemde ilişkiye girilmemesi ya da bu dönemde dışarı boşalma, prezervatif gibi yöntemlerden birini kullanma bu yöntemin esasıdır. Bu yöntemi uygulayacak kişinin ovulasyon zamanını çok iyi bilmesi belirtileri tanıması gerekmektedir.

takvim yöntemi ile korunma
takvim yöntemi ile korunma

Yumurtlama yani ovulasyon olacağına dair çeşitli belirtiler olmaktadır kadın bu belirtileri tanırsa bu yöntem daha işlevsel olacaktır. Adet sonrası dönemde vajinal fizyolojik akıntıda bir azalma olmaktadır. Azalma kuruluk şeklinde hissedilir. Kuruluk sonrası yavaş yavaş vajinal salgı artar.

Daha yapışkan ve kaygan olur. Yumurtlama öncesi berrak, elastik ve kaygan bir vajen salgısı oluşmaktadır. Ovulasyon olduktan sonra ise salgı azalır çok yapışkandır ve berraklığı kaybolur. Bu yöntemde ovulasyonun olduğu zamanın öncesi ve sonrası 3gün boyunca ilişkiye girilmemelidir.
Yumurtlamanın olduğu vücut ısı takibi ile de anlaşılabilmektedir. Vücut ısısı yumurtlama döneminde 0.2-0.5 derece artar. Vücut ısısının artığı 3 günden sonra ilişkiye girilebilir.
Takvim yönteminde asıl olan yumurtlama ve gebelik ihtimalinin en yüksek olduğu günlerde ilişkiye girilmemesi esasına dayanmaktadır.

Düzenli adet gören kadınlarda yumurtlama adet kanamasından yaklaşık 14 gün önce oluşmaktadır. Örneğin 28 günde bir adet gören kadın için adet kanamasının 1. gününden sayıldığında 14. günde yumurtlama olmaktadır. Gebelik yumurtlama gününden 3 gün ve sonrası 3 gün içinde olabilir. Bu günlerde ilişkiden kaçınılır. ya da bariyer yöntemleri kullanılır.

Kadın Hastalıkları