Hepatit C
Hepatit C virüsünün oluşturduğu subklinik (klinik belirtilerin belirgin olmadığı) seyirli bir hastalıktır. Virüsün bulaşma yollarından biriside cinsel temastır
Hepatit C hastalığında görülen belirtiler
Hastalık tablosu ortaya çıktığında klinik belirtiler diğer hepatitlere göre oldukça hafiftir. Hatta öyle ki bazı hastalarda klinik belirti görülmeyebilir. Bazı hastalarda da hafif ateş, halsizlik, bulantı, göz aklarında ve deride sarılık ile de seyredebilir. Daha az sayıdaki vakada tabloya deri döküntüsü, ürtiker, eklem ağrısı eşlik edebilir. Hastaların bir kısmında hepatit kronikleşebilir. Bu durumda karaciğer hücrelerinde hasar ve buna bağlı gelişen siroz, kanser gibi durumlar ile karşılaşma riski olabilir.
Hepatit C nasıl bulaşır?
Bir kişi Hepatit C virüsü taşıyıcısı ise, kişi başta kanında olmak üzere vücut sıvılarında (meni, vajinal sıvı, tükürük) virüsü bulunduruyor demektir. Daha çok enfekte olan kan transfüzyonu daha az olarakta cinsel temas ile bulaşmaktadır. Ayrıca enfekte enjektör ile yapılan tedavi, dövme, sünnet, piercing işlemlerinde bulaşma olabilir. Virüs taşıyan anneden bebeğine bulaş söz konusu olabilir.
Hepatit C Tanı nasıl konur?
Hasta ya da taşıyıcı olduğundan şüphe edilen kişiye kan testleri ile tanı koymak mümkündür.
Hepatit C den korunma
Hepatit B gibi bir aşısının olmaması bu virüsü daha korkutucu kılmaktadır. Ancak kişisel önlemler ile korunmak mümkündür. Örneğin bilmedikleri kişilerle korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak, başkasına ait jilet, manikür makası, kullanılmış enjektör gibi eşyaları kullanmamak, diş tedavisinde steril aletlerin kullanıldığı yerlerde yaptırmak alınabilecek önlemlerdendir.
Hepatit C Tedavisi
Hastalık tablosu ile doktora başvuran ve tanı konan kişiye yapılan kan testlerinin sonucuna göre tedavi şekline karar verilir. Bazen sadece yatak istirahatı ve diyet ile tedavi yeterli olabilirken, bazense kişiyi hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekebilir. Hastalıkla karşılaşan kişilerin bir kısmı zaman içinde iyileşirken bir kısmı iyileşmez. Bunun anlamı; kişinin hayatı boyunca virüsü başka insanlara bulaştırma riskinin olmasıdır. Ayrıca iyileşmeyen grupta olan insanların bir kısmında virüs ileriki yıllarda karaciğere zarar verebilir. Bu durumu ortaya çıkarmak için Hepatit C virüsü ile karşılaşanların Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, Gastroenteroloji uzmanlarınca belli aralıklarla izlenmesi ve kan testlerinin yapılması gerekir. Virüsün karaciğere zarar verdiği ortaya çıkarsa antiviral tedavi başlanır
Hepatit C den şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?
Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, Gastroenteroloji uzmanlarına başvurarak yapılan kan testleri ile kısa zamanda durumunuzu öğrenebilirsiniz.
Op. Dr. Yakup Şensoy Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı