Klamidya (Chlamydia) enfeksiyonları

Klamidya (Chlamydia) enfeksiyonları

Klamidya; Klamidyanın neden olduğu bilinene en eski hastalık Trahomdur (bir göz enfeksiyonu) Milattan önceki tarihlerde bilinen bu hastalıktan sonra 20. yüzyılda Klamidya nın genital enfeksiyonlara da neden olduğu ortaya çıktı. ABD de her yıl Klamidyaya bağlı 4 milyon yeni genital enfeksiyon vakası ile karşılaşılmaktadır. Bu kadar sık karşılaşılmasında tam bağışıklık bırakmaması(kısa süreli ve kısmi bağışıklık) önemlidir. Cinsel yoldan aktif kişilerde tekrarlayan enfeksiyonlar ile sık karşılaşılmaktadır. Ayrıca toplumlarda cinselliğin yaşanmasındaki değişim(erken yaşta cinsel ilişki, sık partner değiştirme vb.),enfeksiyonun klinik belirti vermeden seyredebilmesi nedeniyle tedavi edilmeyen kişilerin olması enfeksiyonun yayılmasını kolaylaştırmaktadır.

klamidya
klamidya

Genital enfeksiyonların belirtileri

Klamidyanın genital yollara yerleşmesiyle oluşan enfeksiyona Lenfogranüloma venereum adı verilir. Lenf bezleri, makat,genital bölgede enfeksiyona bağlı belirtiler oluşur. Bulaşmadan 3-30 günlük bir süreden sonra 3 dönemli bir tablo oluşur.

1.dönem; Etkenin vücuda girdiği yerde bir kabarıklıkoluşur. Burası su toplar,patlar ve yara oluşur.Bu yara iyileşir.Ağrısız olduğu için hastalar farktmeden bu süreci atlatabilirler. Erkeklerde penis ucunda,kadınlarda dış genital organlar,vajen veya rahim ağzına(serviks) yerleşir.

2.dönem;Dış genital olanda blunan etkenin lenf yoları aracılığıyla yayılması ile kasık lenf bezleri tek ya da 2 taraflı şişer.Bazı hastalarda iltihabın etkisiyle patlar ve dışarıya irin akar. Eğer ilk tutulan organlar rahim ağzı, kalın bağırsaklar ise buraya yakın lenf bezlerinde şişme olur.Lenf bezlerin etkilenmesi ile ateş,başağrısı,bulantı kusma kas ağrısı gibi genel belirtilerde gözlenebilir.Lenf bezlerinin patlaması ve irinin boşalması ile ağrı,ateş gibi belirtiler azalır.Rahim ağzı tutulan hastalarda çoğunlukla hastalık belirtisizdir.Ya da bazı hastalarda vajinal akıntı,cinsel ilişkinin ardından kanama,idrar yaparken yanma,karın ağrısı gibi belirtiler gözlenebilir.Bu hastalar tedavisiz kalırsa enfeksiyon daha üst (rahim,yumurtalıklar gibi) genital organlara yayılarak Pelvik Enflamatuvar hastalık denilen bir duruma neden olur.Bu tabloda yumurtalıklarda abse,karın zarında iltihap,karaciğer zarında iltihap,karında sıvı toplanmasından sessiz enfeksiyona kadar farklı yelpazede seyredebilir. Pelvik enflamatuvar hastalığın en önemli komplikasyonu dış gebelik,kısırlık,kronik karın ağrısıdır.

3.dönem;Bu dönem lenf yollarında tedavi edilmeyip kronikleşen iltihapla karakterizedir. Kronikleşme sonucu etkilenen organlarda daralma, şekil bozulması, yapışıklık ortaya çıkar.

Klamidya (Chlamydia) enfeksiyonları nasıl bulaşır?

Klamidya nın belli tipleri ile oluşan Lenfogranüloma venereum cinsel yolla bulaşan tüm dünyada yaygın bir hastalıktır. 1970 lerden önce bel soğukluğu(gonore) en yaygın cinsel ilişki ile bulaşan hastalıkken daha sonralarda Klamidya yaygınlaşmıştır. Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara benzer şekilde Klamidya da cinsel ilişki ile bulaşır. Hastalığın özellikle kadınlarda sessiz seyretmesi onların enfeksiyon için kaynak olmalarına sebep olmaktadır. Yapılan bir klinik çalışmada Cinsel ilişki ile erkekten kadına bulaşma ihtimali%39 iken kadından erkeğe bulaşma %32 dir.

Klamidya Tanısı nasıl konur?

Klinik muayane ile kesin tanı koymak mümkün olmaz. Sarı renkli akıntı, rahim ağzının kolay kanayabilmesi klamidya enfeksiyonunu düşündürebilir. Fakat Pek çok genital enfeksiyon ile karışabilir. Belirtisiz seyrettiği için tarama testleri sırasında tanı konan hastalar da bulunur. Genital organlardan alınan sürüntü örnekleri, idrar da yapılan testler ile tanı konabilir.

Klamidyadan Korunma

Korunmada en önemli etken güvenli cinsel yaşamdır. Bunun için cinsel ilişkiye girme yaşının yüksek olması, cinsel partner sayısının az olması, cinsel ilişkide prezervatif kullanılması bulaşmayı önler. Aktif cinsel yaşamı olan kadınlar rutin jinekolojik kontrollerini yaptırmalı ve şüpheli akıntı durumunda laboratuar testleri ile tanının kesinleştirilip tedavi edilmelidirler.

Klamidyanın Tedavisi

Antibiyotik kullanımı ile tedavi edilir.

Klamidya dan şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?

Kadınlar Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına, erkekler Üroloğa başvurmalıdır.