Bakırlı rahim içi araçlar (spiral)
Rahim içi araçlar uterus yani içine yerleştirilerek etki gösterirler. Rahim içi araçlara halk arasında spiral de denmektedir. Türkiye’de geri çekme yönteminden sonra en çok kullanılan doğum kontrol yöntemidir. Kullanım oranı ülkemizde %23 civarındadır. En etkili spiral bakırlı spirallerde t şeklinde olan T380 dir.
Bakırlı rahim içi araçlar salgıladıkları bakır nedeniyle rahim içinde kimyasal bir iltihaba neden olmaktadırlar. Bu iltihaplı ortam ise spermlerin ölümüne neden olur. En önemli etki mekanizması bu sayede sağlanmaktadır. Kimyasal etkilerle de rahim iç yüzü ve sperm hareketlerinde etki yaparak doğum kontrolüne yardımcı olurlar. Ayrıca spermin normal fonksiyonlarında bakırlı bu ortamda bozulmaktadır. Tüm bunlar toplandığında etkin bir doğum kontrolü sağlanır. 10 yıl süreyle etkin şekilde koruduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda bu araçlar dış gebeliğe karşıda koruyucudurlar.
Rahim içi araç uygulanması kolaydır. Genelde anestezi gerekmemektedir. Uygulamada önceki 4-5 saat içinde ağrı kesici kullanımı iyi olur. Uygulama sırasında rahim ağzına lokal anestezi uygulanması da rahatlatıcıdır.
Uygulama herhangi bir dönemde uygulanabilir. Fakat adetten hemen sonra ya da doğumdan 6 hafta sonra uygulanması rahim içi aracın yerleşmesi açısından daha uygundur.
Rahim içi araç kullananların ancak 2/1000 inde enfeksiyon gözlenmektedir. Bu kabul edşilebilr bir orandır.
Rahim içi araç bulunan kadınlarda adet miktarında %30 kadar artış beklenen bir durumdur. Ağrı kesici uygulamaları kanama ve adet sırasında bazen gözlenebilen krampları azaltır.
Rahim içi araç kontrollerde aşağı inmiş ise veya rahim ağzından gözleniyorsa mutlaka çıkarılmalıdır.
Rahim içi araç varken gebe kalınmış ise ve gebeliğin devamı isteniyorsa rahim içi araç çıkarılmalıdır.
Rahim içi araç çıkarıldıktan sonra fonksiyonlar geri dönmektedir. Bir ay sonra bile gebelik oluşabileceği akıldan çıkarılmamalıdır.
Hormonlu rahim içi araçlar (SPİRAL)
Hormonlu rahim içi araçlar progesteron hormonu salgılarlar. Hormonlu spiraller daha çok rahim içine spermlerin girişini engellerler. Aynı zamanda rahim için gebelik yerleşimine uygun hale gelmesine de engel olurlar. Az miktarda da olsa levanorgesterol isimli progesteronun kana karışarak yumurtlamayı baskıladığı ve bu sayede de gebelikten koruduğu gözlenmektedir.
Hormonlu spirallerin en büyük dezavantajı ise pahalı olmalarıdır. Genelde her yıl değişimi önerilmektedir.
Dış gebelik riski yüksek olan kadınlarda hormonlu rahim içi araç önerilmemektedir.
Hamilelik Gebelik