Ertesi Gün Hapı
Ertesi Gün Hapı; Bu yöntem doğum kontrol yöntemi olarak uygulanmamalıdır. Beklenmedik durumlarda uygulanması önerilmektedir.
Cinsel ilişki sonrası doğum kontrol yöntemi olarak bilinen bu yöntem çoğunlukla ertesi gün hapı olarak bilinmektedir. Genelde yanlışlıkla içeriye boşalma sonrası ihtiyaç duyulur. Kondom yırtılması, ya da yumurtlama gününü yanlış hesaplama durumunda da gerekli olmaktadır. Bazen tecavüz durumlarında zorunluluk olarak ta ihtiyaç duyulabilir.
İlişki sonrası il 72 sat içinde alınan 100 mg etinil östradiol ve 1 mglevonorgestrol tabletleri koruyuculuk sağlamaktadır. 12 saat sonra uygulama tekrar edilir.
Bir başka yöntemde ilişkiden sonraki 72 sat içinde 5mg etinil östradiolün 5 gün üst üste kullanılması şeklindedir.
Yukarıdaki iki yöntemde başarılıdır. Fakat bu yöntemler baş ağrısı, bulantı, kusma gibi rahatsız edici yan etkilere neden olur. Bu yöntem düzensiz adet kanamasına neden olabilir. Bazen kanama başlar ve uzun sürer. Memelerde gerginlik ve ağrıya neden olabilir.
Etkinliği kanıtlanan başka bir yöntemde 0,75 mg levonorgestrol tabletlerinin 2 saat arayla ilk 48 saat içinde alınmasıdır.
Acil doğum kontrol yöntemlerinden biride ilişkiden sonraki 5 gün içinde bakırlı rahim içi araç uygulamasıdır. Bu uygulamada oldukça başarılıdır. Yukardaki yan etkilerde gözlenmez.
Tekrar etmek gerekirse bu yöntemler acil ve beklenmeyen durumlarda kullanılır. Alışkanlık şeklinde kullanması ciddi sorunlara yol açabilir.