Vajinal Akıntı
Vajinal Akıntı ; Normal vajinal doku çok katlı yassı epitelyum adı verilen bir doku ile kaplıdır. Bu dokuda östrojen hormonunun etkisi ile glikojen depolanmaktadır. Vücuttaki tüm hücreler gibi bu dokunun hücreleri de yavaş yavaş ölür ve dökülürler. Alttan gelen yeni hücreler ile doku yenilenir. Dökülen bu hücrelerdeki glikojen vajende bulunan normal flora bakterilerince sindirlerek laktik asit dediğimiz asit oluşturur. Laktik asit vajen florasını asidik yapar. Bu sayede diğer bakterilerin üremesi engellenir. Normal vajen florası 3,8–4,4 dür.
Vajinanın normal florası nasıldır?
Bebeklik yıllarında vajina asidetisi nötr ph ya sahiptir. Bunun nedeni östrojenin bulunmamasıdır. Ergenlikle birlikte östrojen seviyesi artınca vajen ph sı da asidik olur. Pubertede vajen florasına birçok yeni bakteri eklenmektedir. Erişkinde vajende hakim olan ve normal florada belirgin olan bakteriler lactobasillerdir. Ayrıca birçok kadının florasında nbazı streptekoklar bulunur.
Laktobasiller vajen florasında gerekli ve önemli bir bakteridir. Bu bakterilerin azalması iltihaba zemin hazırlar.
Menapozda kadınlarda laktobasiller azaldığından daha çok üriner sistem enfeksiyonu gözlenmektedir.
Normal fizyolojik vajinal akıntı:
Vajende normal akıntı her zaman vardır. Bu akıntı berrak, yumurta akına benzer. Kokusuzdur. Beyazdır. Bu akıntı rahim iç ağzı ve vajendeki salgı bezlerinde üretilir. Cinsel aktif dönemde cinsel ilişki esnasında artarak cinsel ilişkiyi kolaylaştırır. Bu akıntı kaşıntı ve yanmaya sebep olmaz. Böyle bir bulgu varsa normal bir akıntı değildir. Rengindeki değişiklikler önemlidir.
Fizyolojik vajinal akıntı
Kadınlarda adet dönemine göre değişmekle birlikte normal bir akıntı her zaman gözlenir. Östrojen hormonunun etkisi ile serviks denilen rahim ağzı bölgesinde, vajendeki bezlerden ve rahim ağzındaki salgı bezlerinden üretilen bu salgı sürekli üretilir. Vajenin normal salgısı kokusuz ve berraktır. Hafif kaygan ve yapışkandır. Olması gereken bu salgının kokusuz olması gerekir. Kokulu vajinal salgı enfeksiyon düşündürür. Salgının rengi şeffaftır. Rengi kahverengi ise az miktardada olsa kanama olduğunu düşündürür. Kanamanın kaynağı tespit edilmelidir. Gri kokulu akıntı bakteriyel vajinosis durumunda sık rastlanır. Geri yeşil köpüklü akıntı trikomonas enfeksiyonunun belirtisi olabilir.
Fizyolojik vajinal akıntının artması bazen şu durumlarda gözlenir. Salgı normalse; yani şeffaf ve kokusuz ise endişeye gerek yoktur.
Adet dönemine bağlı olarak, özellikle yumurtlama döneöinde artabilir
Cinsel uyarıya bağlı olarak artar
Gebelikte vajinal fizyolojik akıntı artar
Bazen spiral yani rahim içi araçlarda akıntıyı arttırabilir