menopoz

menopoz

Menopoz yaşlanma ile başlayan doğal bir süreçtir. İnsanlar doğdukları andan itibaren yaşlanmaya başlarlar. Tüm organlarımızda bizimle birlikte yaşlanırlar. Her kadında iki adet yumurtalık mevcuttur yumurtalıkların hormon üreten hücreleri yaşlanır ve fonksiyonları azalır. Yani yeterince hormon üretemez hale gelirler. İşte bunun ilk belirtisi düzensiz adet görme ya da adetten kesilmedir. Menses kanamaları olarak bilinen adet miktarında da azalma başlar. Bir kadın menopoza girdi diyebilmek için 1 yıl içinde hiç adet görmemiş olması gereklidir. Perimenopoz döneminde ise düzensiz adet görülebilir.

menopoz
menopoz

Menopoz belirtileri nelerdir?

  • Adet düzensizliği
  • Ateş basması gibi vazomotor belirtiler
  • İdrar yolları, vajina ve etraf dokularda zayıflık ve hacim kaybı
  • Östrojenin uzun vadede eksikliğine bağlı sağlık problemleri: osteoporoz (kemik erimesi) ve kardiyovasküler (kalp damar ) hastalıklar

Adet düzensizlikleri

Adet düzensizliği ve aralıklı azalmış adet görme bu dönemin en belirleyici bulgularındandır. Gebe kalamama durumu bu sürecin doğal bir sonucudur. Çünkü yumurtalık fonksiyonları azalmıştır.

Sinirlilik

Yumurtalık fonksiyonlarının yitirilmesi ya da azalması yumurtalıklardan bir dizi sinyalin beyne iletilmesine neden olur. Bu duruma beyin olumsuz sinyallerle cevap verir. Bilinen ve sık karşılaşılan sinirlilik, çabuk öfkelenme durumu ile karşılaşılır. Bu durum bazen kendini depresyon, anksiyete, huzursuzluk şeklinde gösterir.

Sıcak basması terleme

Hormon miktarlarının düşmesi vasomotor bulgular denilen bulguları oluşturur. Bunun nedeni otonom sinir sisteminin bu değişimlere ayak uydurmak için verdiği yanıttır.

Genital bölgede değişiklikler

Bu dönemde östrojen hormonunun giderek azalması nedeni ile genital bezlerde salgı azalır. Bu durum kuruluk, ağrılı ilişki ve genital bölge mukozasında atrofi yani incelmeye neden olur.

Kemik erimesi (osteoporoz)

Östrojen hormonu kemik yapının kuvvetlenmesinde önemli rol oynar. Hormon azalması kemik erimesine neden olacaktır.

Kalp ve damar hastalıkları

Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları erkeklerden daha az görülmektedir. Bunun ana nedeni östrojen hormonudur. Bu hormonun koruyucu etkileri azalmaya bağlı olarak düşer. Çünkü menopozda östrojen hormon seviyeleri düşmüştür. Buda riskin artarak erkeklerin risk seviyesine yaklaşmasına kadınların daha kolay kalp damar hastalıklarına yakalanmasına neden olur.

Menopozda Hormonlar ve Değişimler

Her kadında yumurtalıklarda belli sayıda tıpta folikül olarak tabir ettiğimiz fakat yumurta diyebileceğimiz hücreler vardır. Düzenli bir adet dönemi varsa her ay belli sayıda yumurta uyarılarak olgun ve döllenmeye hazır yumurta oluşturulmak üzere hareketlendirilir. Burada hormonal mekanizmaların önemli rolü vardır. Bu yumurtalardan sadece bir tanesi olgun yumurta oluşturacak diğerleri ise yavaş yavaş yok olacaktır. Uyarılan yumurta sayısı önemlidir çünkü bu yumurtalar kadın sex hormonlarının yapımında önemli katkıda bulunurlar. Menapoz öncesi dönemde uyarılan yumurta sayı ve kalitesinde düşüşler gözlenir. Özellikle menapoz öncesi 2–8 yıl içinde bu gözle görülür miktarda değişmektedir.

Yumurta sayısındaki azalma östrojen hormonunun daha az salgılanmasına neden olur. Az salınan östrojenin kan seviyeleri düşer. Bunu dengelemek için beyindeki hipotalamus hipofiz bölgesinden salınan FSH ismindeki hormonun seviyesi artar. Bu nedenle menapoz teşhisinde de yararlanılan FSH ölçümlerinin menapozda 10–20 kat arttığı gözlenir. LH hormonundaki artışlarda 3 kat kadar olmaktadır.

Menapozda östrojen seviyeleri azalmaktadır. Östrojen seviyesi 10–20 pg/ml seviyelerindedir. Bir dönem sonra yumurtalıklar hiç östrojen üretmez. Menapozda östrojen hormonu androstenedion ve testesteron hormonlarının yağ dokusunda östrojene dönüşümü ile sağlanır.

belirtileri