frengi – sifiliz

frengi sifiliz

frengi tıbbi adıyla sifiliz;  Treponema pallidum adlı bakterinin neden olduğu, deri, mukoza hatta iç organları etkileyen tedavi edilmezse kronikleşen bulaşıcı bir hastalıktır. Hipokrat zamanından beri bilinen bu hastalık 16. yüzyılda Avrupa da salgınlara neden olmuştur.

frengi, sifiliz
frengi, sifiliz

Frengide görülen belirtiler

Frengi de bakterinin alınmasından 3 gün ila 3 ay arasında değişen bir süre sonra klinik belirtiler ortaya çıkar. Hastalığın üç klinik dönemi vardır. Hastalık primer sifilis denilen dönem ile başlar. Tedavi edilmeyen hastalar bir sonraki döneme geçerler.

İkinci dönem mikrobun kan ve lenf yoluyla tüm vücuda yayılması ile karakterizedir. Bu yayılmaya bağlı ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, kilo kaybı, bulantı kusma gibi belirtiler ortaya çıkar. Cilt döküntüleri görülür. Bu döküntülere eşlik eden ağız içinde yaralar ortaya çıkar. Bu yaralar genital bölgede de oluşabilir. Yaygın olarak lenf bezleri büyür. Hastalık gözleri, kemik ve eklemleri, böbrekleri, karaciğeri, beyin zarını etkileyerek buraların tutulumuna bağlı klinik belirtiler ortaya çıkabilir. Yaralarda bakteriler çok miktardadır ve oldukça bulaşıcıdır. Bu dönemde Saç, sakal, kaş yama halinde dökülebilir, İkinci evrede kendiliğinden geçirilir ancak zaman zaman tekrarlayabilir.

Üçüncü döneme geçen kişi bulaştırıcı olmaktan çıkar. Hastalığın seyri yerleştiği organ sistemine göre değişir. Tüm organlar tutulabildiği gibi cilt, kemik, karaciğer tutulumu daha ön plandadır. Ayrıca beyin ve kalp tutulumu olursa hastalık oldukça ağır seyrede. Günümüz tıbbındaki gelişmelerle birlikte hastalara daha erken dönemde tanı konmakta, dolayısıyla bu dönemdeki hastalarla artık eskisi gibi karşılaşılmamaktadır.

Frengi nasıl bulaşır?

En önemli bulaş yolu cinsel ilişkidir. Hastanın açık yarasına temas etme yolu ile de bulaşabilir. Ayrıca kan transfüzyonu ya da hasta anneden bebeğe geçişte olabilir.

Frengi Tanısı nasıl konur?

Klinik bulguların beraberinde mikroskopik ve histopatolojik inceleme ile mikrobun gösterilmesi tanı koydurucudur. Ayrıca çeşitli kan testleri de tanı için kullanılmaktadır

Frengiden korunma

En önemli bulaş yolu cinsel ilişki olduğu için bu yolda bariyer olarak prezervatif kullanılması bulaşmayı önlemede çok etkilidir. Şüphe edilen kişilerle yakın temas özellikle açık yaraları olanlar ile temas etmekten kaçınmak önemlidir.

Frengi Tedavisi

Frengi hastalığının tedavisinde antibiyotik kullanılır. Fakat hastalığın dönemine göre tedavi süresi ve sonucu değişir. Örneğin birinci ve ikinci dönemde tanı konan hastalar antibiyotik tedavisi ile tamamen iyileşir. Fakat üçüncü dönemde olan hastalarda özellikle beyin ve kalp tutulumu varsa düzelmesi oldukça güçtür. Hasta olduğu tespit edilen kişilerin partnerleri de hastalık açısından incelenmeli ve tanı konursa mutlaka tedavi edilmeli. Hatta frengi tanısı kesin konmuş bir kişiyle son 90 gün içinde cinsel teması olan kişinin kan testi negatif olsa bile tedavi edilmesi önerilmektedir.

Frengiden şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?

Kadınlar Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına, erkekler Ürologa başvurabilir. Ayrıca Dermatoloji ya da Enfeksiyon Hastalıkları uzmanları da ilgili branşlardır.

Op. Dr. Yakup Şensoy Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı