Hepatit B

Hepatit B

Hepatit B virüsünün oluşturduğu bir hastalıktır. Virüsün bulaşma yollarından biriside cinsel temastır.

hepatit b aşısı
hepatit b aşısı

Hepatit B hastalığında görülen belirtiler

Hepatit B nin klinik seyri değişkendir. Klinik olarak akut enfeksiyon oluşmadan önce (prodrom dönemi) ateş, baş ağrısı, halsizlik gibi grip benzeri belirtiler gözlenir. Bu dönemin ardından akut enfeksiyon başlar. Akut enfeksiyon; belirtisiz, sarılıklı-belirtili, sarılıksız- belirtili gibi farklı klinik tablolarda seyredebilir.

Hastalık sarılık ile giden formda oluşursa; deri ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma sık görülen bulgulardır. Bu tablonun oluştuğu kişilerde tanı koymak daha kolaydır. Belirtisiz tabloyla seyreden hastalar hepatit B geçirdiklerinin hiç farkına varmayabilirler.

Her sarılık geçiren kişi Hepatit B geçiriyor diye düşünülmemelidir. Sarılık ile seyreden başka bulaşıcı hastalıklar olabildiği gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların varlığı unutulmamalıdır.

Hepatit B nasıl bulaşır?

Hepatit B virüsünü taşıyan kişi virüsü kanında ve diğer vücut sıvılarında(meni, vajinal sıvı, tükürük) taşıyor demektir. Dolayısı ile virüsü taşıyan bir kişi ile korunmasız cinsel ilişkide bulunmak, onun kullandığı delici – kesici aletleri (jilet, manikür makası, enjektör) kullanmak, ya da böyle bir kişinin kan vermesi virüsün başka kişiye taşınmasına neden olur. Ayrıca sterilizasyonu iyi yapılmamış diş aletleri ile tedavi yapılması da virüsün bulaşmasına neden olmaktadır. Virüs taşıyan anne bebeğine hastalığı bulaştırabilir.

Hepatit B Tanısı nasıl konur?

Hasta ya da taşıyıcı olduğundan şüphe edilen kişiye kan testleri ile tanı koymak mümkündür.

Hepatit B den korunma

En önemli korunma yöntemi aşı olmaktır. Rutin aşılama programları içinde Hepatit B aşısı yerini almıştır. Fakat çocukluk döneminde aşılanmayan ve şu anda aşısız olan kişiler öncelikle test yaptırarak virüsle karşılaşmamışlarsa aşılama programlarına alınabilirler. Bu konuda Enfeksiyon Hastalıkları uzmanlarına başvurarak test ve aşılanma konusunda yardım alabilirler. Aşısız olan kişiler bilmedikleri kişilerle korunmasız cinsel ilişkiye girmemelidirler.

Hepatit B Tedavisi

Belirtili- sarılık tablosu ile doktora başvuran ve tanı konan kişiye yapılan kan testlerinin sonucuna göre tedavi şekline karar verilir. Bazen sadece yatak istirahatı ve diyet ile tedavi yeterli olabilirken, bazense kişiyi hastaneye yatırarak tedavi etmek gerekebilir.

Bu hastalıktan sonra bazı kişiler tam iyileşir ve bağışık olur. Bazı kişilerse bağışık olmadan virüsü taşıyıcı olarak kalmaktadır. Taşıyıcı olmanın anlamı; kişinin hayatı boyunca virüsü başka insanlara bulaştırma riskinin olmasıdır. Ayrıca taşıyıcı olanların bir kısmında virüs ileriki yıllarda karaciğere zarar verebilir. Bu durumu ortaya çıkarmak için taşıyıcı olanların Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, Gastroenteroloji uzmanlarınca belli aralıklarla izlenmesi ve kan testlerinin yapılması gerekir. Virüsün karaciğere zarar verdiği ortaya çıkarsa antiviral tedavi başlanır.

Hepatit B den şüphe ettiğinizde kime başvurmalısınız?

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı, Gastroenteroloji uzmanlarına başvurarak yapılan kan testleri ile kısa zamanda durumunuzu öğrenebilirsiniz.

Op. Dr. Yakup Şensoy Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı