Kolposkopi

Kolposkopi Nedir?

Kolposkopi rahim ağzı yani serviksin ileri incelemesidir. Rahim ağzı 15–50 kez büyütebilen bir mikroskopla incelenir. İşlem sırasında fotoğraf alınabilir. Takip için katkı sağlar.

kolposkopi
kolposkopi

Rahim ağzının kolposkopik incelenmesine genellikle smear taramasında anormal bulguların olması nedeni ile başvurulur. Bazen çıplak gözle de şüpheli alanlar gözlenirse direkt bu yöntem tercih edilebilmektedir. Kanser öncesi bulguların bulunması ya da bu bulgulara ilave olarak HPV enfeksiyonunun varlığı kolposkopik inceleme gerektirir.

Kolposkopi işlemi ağrısızdır. Jinekolojik muayene odasında rahatlıkla yapılabilmektedir. Asetik asit ve lugol ismindeki kimyasalların uygun konsantrasyonlarda kullanımı birçok bulgunun ortaya çıkmasına sebep olur. Bu yöntemle ile şüpheli alanlardan biopsi alınır. Bu işlemde ağrısızdır. Gerekirse küçük bir lokal anestezi uygulanabilir. Kolposkopi ile direkt şüpheli alandan alınan biopsi çok değerlidir.

Biopsi sonuçları patoloji tarafından incelenir. Patolog fikrini rapor halinde jinekolağa sunar. İlerlemiş durumlar haricinde bu yöntem tedavi amaçlıda kullanılabilmektedir. O bölgenin LEEP adı verilen cihazlarla çıkarılması mümkün olabilmektedir. Tüm materyal potolojik incelemeye tabi tutulur. Bu sayede gereksiz rahim alma ameliyatları da yapılmamış olur.

Kolposkopi rahim ağzı, vagen veya vulvanın yakından muayenesini sağlar. Kolposkop denilen ışıklı alet rahim ağzının görüntüsünü büyütür, böylece daha iyi muayenesini ve görülebilmesini sağlar.

Kolposkopinin başlangıcında muayene olduğunuz gibi kadın-doğum masasına sırt üstü yatacaksınız. Muayene sırasında uygulanan alet vageninize yerleştirilerek rahim ağzınızın rahat görülmesi sağlanacak. Tuzlu su ile rahim ağzı ve vagendeki akıntılar giderildikten sonra, özel bir sıvı ile rahim ağzınız ıslatılacak. Eğer sorunlu bir doku, hücre varsa bu sıvı etkisi ile beyaz renge dönecektir. Bu sayede doktorunuz beyaz bölgeleri daha ayrıntılı inceler, gerekirse bu bölgelerden biyopsi (parça) alır. Alınan parça konunun uzmanı (patolog) tarafından incelenir.
Bu işlem genellikle 20-30 dakika sürer.

Niçin Kolposkopi Yapılır?

Kolposkopi, anormal hücresel değişikliklerin varsa nedenini ortaya koymak için yapılır.

Kolposkopi Niçin Önemlidir?
Bu tetkik sayesinde rahim ağzının kanserleri çok erken evrede yakalanabilir.

Bu İşlem Ağrılı Mıdır?

Eğer doktorunuz biyopsi örneği alırsa, doku alınması sırasında hafif kramp ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu işlem sırasında kendinizi mümkün olduğunca kasmamanız, yavaş ve derin nefes alıp vermeniz yardımcı olabilir. Bazı hastalarda sedoanaljezi denilen hafif uyuşturma yapılabilir.

Kolposkopiye Nasıl Hazırlanmalıyım?

İşlem öncesi idrar torbanızı ve barsaklarınızı boşaltırsanız daha rahat olabilirsiniz. Randevunuzdan 24 saat öncesinde duş almayınız, vajinal ilaçlar veya tampon uygulamayınız, cinsel ilişkide bulunmayınız.

Bu İşlem Çocuk Sahibi Olmamı Etkiler Mi?

Hayır. Eğer doktorunuz doku örneği alırsa, bu doku örneği çok küçük olacaktır ve çocuk sahibi olmanızı engellemez. Fakat gebeyseniz veya olma ihtimaliniz varsa bu durumunuzu doktorunuza bildiriniz. Bu bilgi doktorunuzun size yaklaşımını değiştirecektir.

Kolposkopiden Sonra Kanama Olur Mu?

Kolposkopi sonrası koyu renkli vajinal akıntınız ve en az iki gün lekelenme kanamanız olabilir.

İşlem Sonrası Tampon Kullanabilir Miyim?

Hayır. İşlem sonrası en az bir hafta veya doktorunuz bildirene kadar tampon kullanmayınız veya vajene hiçbir şey koymayınız. En az bir hafta cinsel ilişkide bulunmayınız.

Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım?

Kolposkopi sonrası aşağıdaki problemlerden herhangi biri ile karşılaşırsanız hemen doktorunuzu arayınız:
– Aşırı vajinal kanama
– Alt karın ağrısı
– Ateş, titreme veya kötü kokulu vajinal akıntı