Genital bölgede çıban
Genital bölgede çıban; Fronkül ya da daha bilinen tabirle çıban ; ilerlediğinde patlama eğiliminde olan oldukça ağrılı apselerdir. Etrafı kızarık olan bu lezyonlar deri altına doğru yerleşir ve 1 cm den 5 cm ye kadar büyüyebilir.
Bu lezyonlar kıl kökünde follikülit diye adlandırılan bir iltihap olarak başlar. Bunun ortasından çıkan bir kıl vardır ve etrafı kızarıktır. Genellikle bu haldeyken 7–10 günde iyileşir. Eğer düzelmezse apseleşir ve çıbana dönüşür. Bu tür lezyonlar daha çok derinin kıllı ve sürtünme olan alanlarında en çokta genital bölgede gözlenir. Tek bir lezyon olabileceği gibi özelliklede kalçada birden fazla olabilir. Başlangıçta sert olan lezyon zamanla yumuşar ve üzerine basıldığı zaman içeri çöker. Daha sonra kendiliğinden patlar ve hafif kanlı ve irinli bir akıntı boşalır. Bazen apse boşalmaz ve müdahale etmek gerekir.
Genital bölgede çıban Tanı nasıl konur?
Klinik muayane ile tanı koymak mümkündür. Şişlik, ağrı, kızarıklık hatta çıban patladıysa akıntı görülmesi ile tanı koymak mümkündür
Genital bölgede çıban Tedavisi
Öncelikle apse oluşmaması için dar ve vücuda tam yapışan giysilerden kaçınılmalıdır. Genel deri bakımı önemlidir. Bazı faktörler çıban oluşumuna eğilimi arttırır. Örneğin kıl dönmesi, aşırı terleme, şişmanlık çıban oluşumunu kolaylaştırır. Bu faktörler kişinin ortadan kaldırabileceği etkenlerdir. Kıl dönmesi sık olan kişiler lazer epilasyon ile bu sıkıntıdan kolayca kurtulabilirler. Bu tip çıban oluşumuna eğilimli kişilere bizimde önerimiz kolay bir çözüm olan lazer epilasyon uygulatmalarıdır. Tabii bu uygulamanın güvenilir olması için hastane ya da tıp merkezlerinde yaptırılmaları önerisini de eklemek gerekir. Bu koruyucu önlemlerin dışında çıban oluştuysa, ağrılı ve büyükse cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Ayrıca hekim uygun bulursa antibiyotik tedavisi de eklenebilir.
Genital çıban olduğunuzda kime başvurmalısınız?
Kadın Hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalısınız.
Genital Çıban Hakkında Sık Sorulan Sorular
Genellikle vajina yada genital bölgedeki çıbanın nedeni kılların ters büyümesidir. Yani batık olursa enfeksiyona neden olur. Eğer şu anda çıban varsa onu lazer tedavi etmez. Fakat lazer epilasyon ile kalıcı olarak kıllar yok edilirse batık bir daha olmaz. Bu sayede çıban da bir daha çıkmaz. Lazer epilasyondan sonra hijyen de daha kolay olur.
Aslında genellikle kıl kökü iltihabı olarak başlar. Sonrasında büyüyerek çibana dönüşür. En sık nedenlerinden bir kıl batıklarıdır. Batıklar ortadan kalkarsa genellikle vajinada çiban bir daha olmaz.
Kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Daha kötü bir hal alabilir. Apseleşmiş bir çıban ise apseyi boşaltmak gerekir. Bu nedenle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurun. Steril koşullarda temizlik yaparak apse boşaltılır. Daha sonra antibiyotik ve lokal tedaviler ile iyileşmesi sağlanır.
Öncelikle çıban önemlidir. Kendi kendinize tedavi etmeye çalışmayın. Muhtemelen daha kötü olmasına neden olursunuz. Doğruca bir kadın hastalıkları uzmanına başvurun. Muayenehane şartlarında bile rahatlıkla temizlenir. Doktor gerekli antibiyotik ve kremleri size reçete eder.
Genellikle kıl batmaları büyüyerek çıbana neden olur. Çok hijyenik biri bile olsanız bu olabilir. Birde vajina ağzında şişlikle birlikte olan bir başka çıban türü var. Biz buna tıpta bartolin bezi apsesi diyoruz. Bunun da tedavisi mümkündür. Fakat sizi mutlaka bir kadın hastalıkları uzmanı muayene etmelidir.
Evet bu doğrudur. Bisikletçilerde oturmaya ve travmaya bağlı perianal(anüs çevresi), popo ve genital bölgede apse ihtimali artar. Hem erkek hem de kadın bisikletçiler için risk artmıştır.