Human papilloma virüs (hpv)

Human papilloma virüs (hpv)

Human papilloma virüs (hpv)  özellikle rahim ağzı kanserinden sorumlu olan virüstür. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar sınıfındandır.

human papilloma virus
human papilloma virus

HPV NASIL BULAŞIR?

Genital HPV yani human papilloma virüs esas olarak cinsel ilişki sırasında direkt ciltten cilde temasla bulaşır. Vücut sıvıları ile bulaşmaz, kan ve diğer organlarda canlı olarak durmaz. HPV ayrıca oral seks ile veya genital bölgeye elle dokunmakla geçebilir ancak bu henüz ispatlanmamıştır.

HPV NE SIKLIKLA GÖRÜLÜR?

Human papilloma virüs; Genital HPV çok sık görülen bir virüstür. Amerikada her yıl 6 milyon kadın ve erkek HPV enfeksiyonu kapmaktadır. Bu enfeksiyonların yarısı 15–25 yaş arasındadır.

HPV SEMPTOMLARI (BULGULARI) VAR MIDIR?

Hayır. Genital HPV, eğer genital siğil yapan bir tip değilse belirtisi yoktur. İnsanların çoğu kendilerinde HPV olduğundan haberdar değildirler. Eğer HPV vucudun immun sistemi tarafından ortadan kaldırılmaz ise servikste değişikler yapabilir. Bu değişikler genellikle Pap test ile gösterilebilir.

HPV TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Servikste hücre değişikleri yapan HPV tiplerinin tedavisi yoktur fakat zaten çoğu HPV enfeksiyonları tedaviye gerek olmadan 12–18 ay içinde geçer. Antibiyotik veya diğer ilaçlar HPV yi tedavi etmez. Ancak HPV ‘nin servikste meydana getirdiği hücresel değişiklerin ve genital siğillerin tedavisi vardır. Eğer Pap test sonucunuz anormal servikal değişikler gösteriyorsa, doktorunuz ile tedavi seçeneklerini konuşun.

PAP TEST BENDE HPV OLDUĞUNU GÖSTERİR Mİ?

Pap test size genellikle HPV nin yaptığı servikal değişikleri gösterir. Hem sizin için hemde doktorunuz için bilinmesi gereken en önemli bilgi budur. Hiçbir test kusursuz değildir; eğer bir pap-test serviksteki değişikleri bulamamış ise genellikle bu değişikleri bir sonraki testte bulabilir, bu nedenle düzenli pap-test yaptırmak son derece önemlidir.

HPV İÇİN BİR TEST VAR MI?

Evet, HPV tespiti için bir test var. Pap test için alınan örnekten veya bir doku örneğinden bakılabilir. Kanser öncesi lezyonlar nedeniyle tedavi sonrası takip edilen kadınlarda HPV testi ek olarak kullanılabilir. Ayrıca özellikle 30 yaş üzeri kadınlarda pap-test sıklığını azaltmak için birlikte HPV DNA testi yapılabilir. PCR ile HPV tipini veya Hibrid Capture testi ile de yüksek riskli HPV DNA varlığına bakılabilir. Rutin tarama sırasında HPV testi yapılmaz ancak hastaların bir kısmı sağlıkları ile ilgili her şeyi bilmek isterler, bu nedenle isteğe bağlı olarak yapılabilir. Ancak sizde HPV olup olmaması tedavi ve takip şeklinizi değiştirmez. HPV testiniz olsun veya olmasın mutlaka Pap Testinizi yaptırın.

EĞER HPV TESTİ POZİTİF İSE KANSER OLACAK MIYIM?

Human papilloma virüs; Pozitif gelen bir HPV test sonucu sizde sadece HPV varlığını gösterir. Bu serviks kanseri olacaksınız demek değildir. Kadınların yaklaşık % 50–80 ni hayatlarının bir döneminde HPV ye maruz kalabilirler. Ancak HPV enfeksiyonlarının büyük bir kısmı immün sistem tarafından 12–18 ay içinde ortadan kaldırılır. Ortadan kalkmayan HPV enfeksiyonları ise servikal hücrelerde kanser öncesi lezyonlara yol açabilir. Eğer hiç pap-test yaptırmaz iseniz bunların bir kısmı 10–15 yıl içinde kansere dönüşebilir.

HPV ÖNLENEBİLİR Mİ?

Evet. 2006 yılından bu yana güvenilirliği ve etkinliği gösterilip piyasa sürülen HPV aşıları var. Eğer HPV’ye maruz kalmadan önce yani cinsel ilişki başlamadan önce aşı yapılırsa en sık enfeksiyon yapan bazı tiplerine ( Tip 16,18,6,11 ) karşı aşı koruyucudur. Ancak cinsel ilişkiye girmiş olmak HPV ye maruz kalındığını göstermez. Bütün HPV tiplerinin alınmış olma ihtimali % 1 den azdır. Bu nedenle gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra isteyen herkes aşı yaptırabilir. Esas hedef kitle daha hiç cinsel ilişkiye girmemiş HPV ile karşılaşmamış genç kızlardır.

Condom (PREZERVATİF) kullanımı bir miktar koruyucu olabilir ancak virüs ciltten-cilde temasla geçer. Bu nedenle condomun kapatmadığı bölgelerde koruyucu olması mümkün değildir.

HPV Aşısı

Profesör Doktor Mete Güngör